Tiistain Rannikkorasteilla Laukkakalliolla tehdään historiaa ainakin kahdella tavalla. Ensimmäistä kertaa Rannikkorastien viisivuotisessa historiassa saamme nauttia naisratamestarin radoista, kun Päivi Julku avaa ratamestariuransa. Kotkan kuntorasteilla on toki ollut naisratamestareita aiemmin 70-luvulla sekä seuran nykyinen puheenjohtaja Kaisa Snell myöhemminkin, ja naiset saavat jatkossakin vastuuta, kun Maria Kurhinen ja Riikka Metsola ovat ratamestareita elokuun lopun nuorten rasticupissa.
Toista historiaa Laukkakalliolla tehdään, kun mitä todennäköisemmin Rannikkorastien 15 000. suunnistussuoritus tapahtuu tiistaina. Rannikkorasteja on suunnistettu vuodesta 2008 alkaen ja viidentenä vuotena tullaan rajapyykki saavuttamaan. Jätetään kuitenkin paljastamatta tarkka luku tässä vaiheessa, ettei tule "taktikoinnin" mahdollisuutta. 15 000. kävijä tullaan palkitsemaan rannikkorastihenkisillä palkinnoilla.
Päivi kertoo ensimmäisen ratamestarikertansa tunnelmista seuraavaa: "Kun minua keväällä pyydettiin ratamestariksi Rannikkorasteille, suostuin epäirömättä, kun seurakaveri Miikka lupasi toimia "ratamestarikonsulttina". Ratamestarivuoron paikaksi sain Laukkakallion, josta ensimmäinen mielleyhtymä oli huono, vaikeakulkuinen maasto. Ratojen suunnittelun aloitin valitsemalla lähdön ja maalin paikan siten, että pahimmilta pusikoissa rämpimisiltä alussa ja lopussa vältyttäisiin. Suurin haaste itse ratojen suunnittelussa oli D-rata, koska Laukkakallion maasto ei ole erityisen polkurikasta. Löytyihän kartalta kuitenkin kohtuullisen sopiva reitti tälle helpolle radalle asiaa hetken pähkäiltyäni. A-radasta pyrin tekemään suunnistuksellisesti ainakin paikoitellen haastavan, kuitenkin hyödyntäen mahdollisimman paljon kartan hyväkulkuisia alueita. Lyhyemmät radat muodostuivat pitkälti A-radan rastipisteitä hyödyntäen. OCAD-ohjelman käyttöön olin tutustunut edellisvuoden ratamestarikurssilla ja pienen muistelun jälkeen ratojen piirtäminen kävi oikein näppärästi. Kun olin saanut radat suunniteltua ja piirrettyä, katsoimme niitä Miikan kanssa. Sain häneltä hyväksynnän radoille, jonka jälkeen kävin maastossa katsomassa rastien paikat ja viemässä niille merkkinauhat. Kaksi rastipistettä jouduin muuttamaan maastokäynnin jälkeen: toinen oli kumpare, jota en löytänyt maastosta ja toinen A-radan rasti, joka vaikutti maastossa turhan helpolta. Muutenkin suurin huolenaiheeni maastokäynnin jälkeen oli se, että tuliko pitkistä radoista liian helpot. Metsään oli myös ilmestynyt halkokatos ja sille johtava ajoura, jotka Miikka lisäsi karttaan. Hän kävi myös tarkastamassa rastipisteet ja ne olivat ilokseni ihan oikeat ja kuulemma myös riittävän haastavat. Hän ehdotti kahden rastipisteen vaihtamista, joista hetken harkinnan jälkeen toisen ehdotuksen toteutin. Nyt edessä on enää rastilippujen ja emit-leimasimien vienti metsään, sekä karttojen noutaminen, jonka jälkeen kaikki on valmista tiistain Rannikkorasteja varten!
Tähän mennessä ratamestarina toimiminen on ollut oikein positiivinen kokemus (palautetta odotellessa) ja mielelläni ryhdyn hommaan toistekin. Suosittelen muitakin ensikertalaisia rohkeasti kokeilemaan, jos kiinnostusta vain löytyy, kokeneemmilta ratamestareilta saa kyllä apuja. Radoista todettakoon, että niiden suunnittelussa on tosiaan pyritty välttämään pahimpia pusikoita ja suoalueita niin, että ne ovat ainakin reitinvalinnoilla kierrettävissä. Kisakeskus on tuttuun tapaan Hurukselantien varressa toisella puolella tietä kuin suunnistusmetsä, joten suunnistajia pyydetään noudattamaan varovaisuutta tietä ylittäessä. Sekä lähtö että maali ovat muutaman sadan metrin päässä kisakeskuksesta. Tervetuloa!"
Alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen Laukkakalliolla ei ole TR- ja RR-ratoja. D- ja C-radoille on kuitenkin viitoitettu pieni pätkä huonokulkuisella alueella helpottamaan etenemistä, viitoitus on merkitty mallikartoihin ja maastoon, sekä D-radan karttoihin. Ratapituudet A-rata 6.7 km 14 rastia, B-rata 4.8 km 10 rastia, B-lyhyt 3.2 km 8 rastia, C-rata 2.8 km 7 rastia ja D-rata 1.8 km 5 rastia. Laukkakalliolla on hyvä myös kokoilla joukkueita viikon päästä olevaan Heinäviestiin.
Pieni sana vielä konsultiltakin: Varsinkin A-, B- ja B-lyhyt -radat ovat selvästi haastavampia kuin parin edellisen kerran Rannikkorasteilla, kun ollaan oltu vähän helpommissa maastoissa. Kannattaa huomioida, että B-lyhyen ja C-radan matkamitassa ei ole paljonkaan eroa, mutta taitovaatimukset radoilla eroavat merkittävästi.
Laukkakallio on maastona Uuperin ohella Rannikkorastikartoista suunnistuksellisesti haastavin, mutta myös järjestelyt vaativat hieman erikoisjärjestelyitä. Kartan ainut mahdollinen parkkialue on Kultaanrannan risteyksessä. Mikäli kaikki autot eivät mahdu paikoitusalueelle, tulee autot pysäköidä Kultaanrannan tien varteen.
Toinen järjestelyitä hankaloittava tekijä on, että kisakeskuksen kohdalla maantien toisella puolella on aivan #&@!$:n moinen pusikko, jonne kukaan ei mene mielellään. Ratamestari-Päivi on kiertänyt tämän hakkuuaukion taitavasti, mutta vastapainona on, että lähtöön ja maaliin on tavallista pidempi matka. Lähtöön kuljetaan tien etelälaitaa 700 metriä ja ylitetään tie vasta lähdön kohdalla. Maaliin tullessa toimitaan päinvastoin eli tie ylitetään heti maalin jälkeen. Maalista kisakeskukseen on matkaa 400 metriä. Näin tien ylitykset ovat maantien suorakohdilla. VAROKAA AUTOJA!
Kaikkien ratojen loppupuolella on isohkon ojan ylitys. Oheiseen karttaan on merkitty ylityskohdat, ne ovat myös kisakartassa. Pohjoisempi on silta, jonka kautta varsinkin lyhyet radat johdatellaan. Eteläisempi on pikemminkin kapea, matala kohta ojassa ja sitä on vaikea löytää, ellei satu aivan kohdalle.
Tervetuloa Laukkakallion haastaviin suunnistusmaastoihin! Kenties sinä olet onnellinen 15 000. Rannikkorastikävijä!
Kartantulostaja pahoittelee jo etukäteen 30.7.:
A- ja BL- radoilla oleva rasti "nenä" koodiltaan 151 ei tulostajan huolimattomuusvirheen takia sijaitse aivan rastiympyrän keskellä. Rasti sijaitsee määritteen mukaisessa paikassa nenän juuressa, jokusen metrin ympyrän osoittamaa paikkaa etelämpänä. Olympia-ammunnoistako tarttui lievää hermoilua ja hätäilyä tulostajan otteisiin, napakympin sijaan tuloksena nyt siis vain 8,7. Tauluuun kuitenkin osuin, eli kyllä se rastikin on reilusti rastiympyrän sisäpuolella.